Clock & Translate

13 Μαΐου 2013

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ «Είναι παράνομη και αντισυνταγματική η επιστράτευση των καθηγητών»


Ο συνταγματολόγος και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την επιστράτευση των εκπαιδευτικών εντελώς αντισυνταγματική και παράνομη», ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Σύνταγμα απαγορεύει την «αναγκαστική εργασία».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «το Σύνταγμα δεν θεωρεί την επιστράτευση σαν μέσο περιορισμού της απεργίας», ενώ υποστήριξε πως η επιστράτευση επιτρέπεται μόνο «σε καιρό πολέμου, σε θεομηνία και όταν υπάρχει ανάγκη που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία», χαρακτηρίζοντας την επίδοση φύλλων πορείας από την κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς, ως «προληπτική επιστράτευση», η οποία «εντείνει την αντισυνταγματικότητα» του όλου εγχειρήματος.
Στη συνέχεια, σε ερώτηση που του έγινε για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η απεργία, ο συνταγματολόγος απάντησε πως υπάρχουν άλλα μέσα εκτός της επιστράτευσης όπως τα δικαστήρια, ενώ τέλος σε νέα ερώτηση αυτή την φορά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για το εάν προβλέπεται συνταγματικά η πολιτική επιστράτευση σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως «στον σκληρό ''πυρήνα'' της Ε.Ε., δηλαδή σε 15 χώρες, η επιστράτευση δεν υφίσταται», ενώ υποστηρίζοντας παράλληλα πως και η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις κατά της αναγκαστικής εργασίας.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets