Clock & Translate

05 Απριλίου 2013

Φυγή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ


Ένα άλμα της τάξης του 26% σε ένα στοιχείο στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει προς μια αύξηση του δανεισμού έκτακτης ανάγκης από τις τράπεζες της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Οι λοιπές απαιτήσεις έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης» ανήλθαν σε σχεδόν € 89 δισεκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαρτίου, αυξημένες από το χαμηλό 12 μηνών των € 70 δισεκατομμυρίων που είχε σημειωθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα. 
 
Το στοιχείο του ισολογισμού, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, περιλαμβάνει βοήθεια έκτακτης ανάγκης ρευστότητας, ή ΕLA, που παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες όταν οι δανειστές της χώρας δεν έχουν αρκετή εγγύηση για να δανειστεί απευθείας από την ΕΚΤ, όπως ανφέρει το Bloomberg.
 
Ακόμη και αν η αύξηση αυτή δεν είναι όλη λόγω του ELA, το μεγαλύτερο μέρος της είναι κατά πάσα πιθανότητα, όπως επισημαίνει ο Giuseppe Maraffino, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Barclays Plc στο Λονδίνο. Αυτό, όπως προσθέτει, θα μπορούσε να δείχνει ότι οι καταθέσεις φέυγουν από την Κύπρο και αντικαταθίστανται από τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας. 
 
Οι ιρλανδικές, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες ήταν κύριοι χρήστες του ELA μέχρι το Φεβρουάριο, όταν η Ιρλανδία προχώρησε στην εκκαθάριση μίας τράπεζας που στηριζ;oταν σε αυτά τα κεφάλαια και μετέφερε αυτό το κομμάτι σε ένα άλλο μέρος του ισολογισμού της. 
 
Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν € 21 δισεκατομμύρια βοήθεια από τον ELA και κυπριακές τράπεζες € 9 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, το αργότερο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. 
 
Εκτός από τα κεφάλαιa του ELA, το άλλο στοιχείο των απαιτήσεων περιλαμβάνει συναλλαγές, όπως τα repos που σχετίζονται με ένα άλλο στοιχείο του ισολογισμού και του legacy lending από τις κεντρικές τράπεζες των νέων μελών της Ευρωζώνης. Η διαφορά μεταξύ του ποσού των απαιτήσεων και του συνολικού δανεισμού του ELA έχει αλλάξει ελάχιστα κατά τους οκτώ μήνες μέχρι το Φεβρουάριο. Η ΕΚΤ δεν αποκαλύπτει την κατανομή ανά χώρα.
 
Οι ισολογισμοί των ισπανικών και των πορτογαλικών κεντρικών τραπεζών δείχνουν επίσης σημάδια ότι τα εγχώρια ιδρύματα χρησιμοποιούν τους πόρους του ELA, αν και καμία από τις δύο χώρες δεν το έχει δηλώσει. Οι λοιπές απαιτήσεις σε πιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν σε € 2 δισ. για την Τράπεζα της Ισπανίας το Φεβρουάριο και σε € 1 δισ. για την Τράπεζα της Πορτογαλίας.
 
Οι ισολογισμοί όλων των 17 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης ενοποιούνται στην ΕΚΤ. Ενώ η ΕΚΤ δημοσιεύει στοιχεία σε εβδομαδιαί βάση, τα τραπεζικά ιδρύματα των μελών δημοσιεύουν τα στοιχεία τους σε μηνιαία βάση. Η αληθινή έκταση του δανεισμού του ELA από τις ελληνικές, τις κυπριακές, τις ισπανικές και τις πορτογαλικές τράπεζες δεν θα είναι σαφής έως ότου οι ισολογισμοί των εθνικών κεντρικών τραπεζών δημοσιευτούν αργότερα αυτό το μήνα ή τον Μάιο.
 
Το σύνολο των € 378 δισεκατομμυρίων είχε τραβηχτεί από τις τράπεζες στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία στους 13 μήνες μέχρι το Αύγουστο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η φυγή αυτή αντιστράφηκε όταν η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να αγοράσει κρατικά ομόλογα των χωρών που ζητούν βοήθεια και συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις.
 
Ο άμεσος δανεισμός των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 2 δις ευρώ σε 904 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί από τον Ιούνιο, όπου διαμορφώθηκε στα 1,26 τρις ευρώ. 
 
Οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες των κεφαλαιών της ΕΚΤ. Τον Φεβρουάριο, οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν € 272 δισ. από την κεντρική τράπεζα, και οι ιταλικές τράπεζες € 281 δισ.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets