Clock & Translate

21 Ιανουαρίου 2013

«Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις ή να βγει από το ευρώ»


Με σκληρότερες δηλώσεις από εκείνων των ευρωπαίων ομολόγων του απέναντι στις προσπάθειες της Ελλάδας επανέρχεται ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, επιμένοντας στην έξοδο της χώρας από το ευρώ εάν δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και εάν δεν το πράξει πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», επισημαίνει ο κ. Φίτσο, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διερωτάται γιατί θα πρέπει μια χώρα, όπως η Σλοβακία, όπου ο μέσος μισθός είναι 500 έως 600 ευρώ και ο συνταξιούχος λαμβάνει 300 ευρώ, να πληρώνει τα πάντα στους Έλληνες, όταν οι συμπατριώτες του βλέπουν ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ούτε καν τις βασικές υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Φίτσο αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση της σλοβακικής οικονομίας, επισημαίνοντας ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη, τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες είχαν προβεί προηγούμενες κυβερνήσεις, προπάντων εκείνη του συντηρητικού πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα (που κυβέρνησε στη Σλοβακία μεταξύ 1998 και 2006), πουλώντας πρακτικά, το σύνολο της περιουσίας της χώρας.
Όπως επισημαίνει, «σήμερα η Σλοβακία δεν ελέγχει ούτε τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε του φυσικού αερίου, ενώ έχουν πουληθεί όλες οι στρατηγικά σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις και οι επενδυτές κερδίζουν αμύθητα ποσά».
Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη και της αναστολής των δημοσίων έργων και παράλληλα να ελπίζεται επιστροφή στην ανάπτυξη, διότι θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως το φάρμακο που παρέχεται ενάντια στην κρίση, δρα επίσης κατά της ανάπτυξης.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets