Clock & Translate

26 Οκτωβρίου 2012

Ρίγη από δημοσίευμα των New York Times ...


Ξεπέρασε τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα η τιμωρία του ελληνικού λαού από τις κυβερνήσεις του τόπου.

Η αναλγησία του ελληνικού συστήματος Υγείας, αναδεικνύεται ακόμη και σε χώρες, όπως η ΗΠΑ, όπου δεν υφίσταται η έννοια του κράτους – Πρόνοιας.

Σε δημοσίευμα των New York Times, περιγράφεται με δραματικό τρόπο η περιπέτεια μίας 58χρονης καρκινοπαθούς.

'Εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις', δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του 'Σωτηρία' κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, αναφέροντας ότι 'το σύστημα αγνοεί όσους διαγνωστούν με καρκίνο, εάν δεν έχουν ασφάλιση'.

Ο κ. Συρίγος σημειώνει ότι – ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ογκολογικής μονάδας στην Ελλάδα – νόμιζε ότι τα είχε δει όλα.

Τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για την Έλενα, μία άνεργη γυναίκα, η οποία έναν χρόνο πριν τον επισκεφθεί είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο στήθος.

Έκλαιγαν

Όταν τον επισκέφθηκε, ο όγκος είχε πλέον το μέγεθος πορτοκαλιού, είχε σκίσει το δέρμα της και είχε δημιουργήσει μία πληγή που η γυναίκα την κάλυπτε με χαρτοπετσέτες.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, 'όταν την είδαμε, μείναμε άφωνοι. Όλοι έκλαιγαν. Αυτές οι καταστάσεις περιγράφονται στα ιατρικά βιβλία, αλλά ποτέ δεν τις αντιμετώπιζες γιατί, μέχρι τώρα, όποιος αρρώσταινε σε αυτή τη χώρα μπορούσε να λάβει βοήθεια.

Αυτή την εποχή στην Ελλάδα, εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις. Τείνουμε να γίνουμε σαν τις ΗΠΑ, όπου εάν χάσεις τη δουλειά σου και δεν έχεις ασφάλιση, τότε δεν έχεις καμία κάλυψη'.

Η Έλενα υποβλήθηκε σε θεραπεία, χάρη στη λειτουργία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου.

Οικόπεδο

Πριν από αρκετό καιρό, αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά της για να φροντίσει τους γονείς της - που έπασχαν από καρκίνο - και μία άρρωστη θεία της.

Όταν πέθαναν, η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την Ελλάδα κι έτσι ήταν αδύνατον να βρει και πάλι δουλειά.

Όταν έμαθε ότι είχε τον ίδιο τύπο καρκίνου με εκείνον που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα της, πανικοβλήθηκε.

Της είπαν ότι η θεραπεία κόστιζε πάνω από 30.000 ευρώ, όμως χρήματα δεν υπήρχαν.

Προσπάθησε να πουλήσει ένα οικόπεδο που της ανήκε, αλλά λόγω κρίσης κανείς δεν αγόραζε…

Ο όγκος μεγάλωνε και δεν μπορούσε να υποβληθεί σε θεραπεία. Τελικά, πριν μερικούς μήνες ζήτησε βοήθεια από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο...


Σχολιάστε:

Blogger Widgets