Clock & Translate

19 Ιουνίου 2012

Ώρα να φύγω: Προετοιμασία πριν φύγετε για χώρα της Ε.Ε.


Όλα θέλουν προγραμματισμό και συνέπεια. Δεν φτιάχνεις την βαλίτσα και φεύγεις διότι θα βρεις εμπόδια εκεί. Χρειάζονται άμεσα κάποια βήματα και έντυπα και κινήσεις που απαιτούνται να γίνουν πριν φύγεις. Ο παρακάτω οδηγός είναι για τους μελλοντικούς μετανάστες που φεύγουν για μια χώρα χωρίς να γνωρίζουν κανέναν (για να τους βοηθήσει) και φυσικά χωρίς να έχουν βρει εργασία....  


Εκδοση διαβατηρίου 

Απαραίτητο ακόμα και αν θέλουν μόνο την ταυτότητα για να μπείς στην χώρα. Σε όλες τις εργασίες και στις δηλωσεις που θα υπογράφεις ζητούν διαβατήριο. (δήμους, εταιρείες, συμβόλαια σπιτιού)

Health Insurance card (Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης)

Ισχύει για 1 χρόνο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ σε περιπτωση που σου τύχει κάτι πολύ επείγον (εγχείρηση, ατύχημα). Νοσηλευεσε δωρεάν με αυτήν την κάρτα.
Την βγάζουν όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς (ΙΚΑ ΤΕΒΕ ΟΓΑ) πας στα γραφεία τους με ταυτότητα, βιβλιάριο σου παίρνουν τα στοιχεία και σε 7 μέρες στην στέλνουν ταχυδρομικώς σπίτι.

Έντυπα Ε 

Σε κάθε χώρα υπάρχουν  κοινοτικά έντυπα που πρέπει να πάρεις μαζί σου υποχρεωτικά που δηλώνει την προϋπηρεσία σου στην Ελλάδα απο τα ενσυμα σου. Πχ Για την Ολλανδία είναι ένα έντυπο που λέγετε Ε 101 και δηλώνει την προϋπηρεσία σου στην Ελλάδα απο τα ενσυμα σου για άλλες χώρες έχει άλλο νούμερο. πχ για την Αγγλία έχει Εντυπο Ε 125(νομίζω)...
Αν θες να ενημερωθείς πια έντυπα πρέπει να πάρεις για την χώρα της αρεσκείας σου θα πατήσεις εδώ: Εντυπο Ε 

- θα πας στο ΡΟΖ τετράγωνο (τίτλος: Επέλεξε χώρα) επιλέγεις την χώρα της αρεσκείας σου
- Μετά πας στην τελευταια επιλογή: Κοινωνική ασφάλιση και διάφορα είδη ασφάλισης
 και επιλέγεις την Εντολή: Έντυπα Ε
- Πιο κάτω θα σου βγάλει να επιλέξεις την γλώσσα που θες να διαβάσεις και θα σου εμφανίσει όλα τα Έντυπα Ε που πρέπει να έχεις μαζί σου φεύγοντας απο την Ελλάδα. 

Αυτά τα έντυπα στα βγάζει ο ασφαλιστικός σου φορέας εδώ στην Ελλάδα. παιρνει χρόνο οπότε καλό είναι να τα κάνεις λίγο νωρίς.

Πιστοποιητικά Πτυχία
Οπωσδήποτε πρέπει να πάρεις μαζί σου ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και ένα πιστοποιητικό γεννήσεως που θα φέρουν από πίσω σφραγίδα apostille (ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ) τα οποία στα εκδίδουν τα ΚΕΠ (ρωτήστε εκεί να σας πουν σε πιο κοντινό γραφείο θα πάτε για να σας βάλουν την σφραγίδα).

Μετά πρέπει να τα μεταφράσετε στην γλώσσα της χώρας που θα πάτε απο πιστοποιημενο μεταφραστή ή από εδώ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (προσοχή κοστίζουν).

Επίσης στο Υπουργείο εξωτερικών θα μεταφράσετε πριν φύγετε και ΟΛΑ τα πτυχία σας.

Φωτογραφίες 

Θα σας ζητηθούν φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου για διάφορα χαρτιά εκεί. Βγάλτε ένα σετάκι απο εδώ και πάρτε τες μαζί. Δυσκολα βρισκεις εκεί φωτογράφους για αυτές τις δουλειές.

Βιογραφικά

Πολλά αντίτυπα βιογραφικού σημειώματος επίσης μεταφρασμένα στην εκάστοτε γλώσσα και αν δεν έχετε τα χρήματα για αυτά, πρέπει τουλάχιστον να είναι στα Αγγλικά.

Θα σας χρειαστούν γιατι οπου βρεθήτε και όπου σταθήτε θα δίνετε απο ένα.


Υποχρεώσεις και εκκρεμότητες 
   
Μην ξεχάσετε να ξεκαθαρίσετε ότι εκκρεμότητες έχετε πριν φύγετε. Σπίτι, ενοικια, δάνεια, φως, νερό, τηλέφωνα, ιδιωτικές ασφάλειες κλπ κλπ.

Αν πάρετε δάνειο για να φύγετε μιλήστε με την τράπεζα για τους πιθανούς τρόπους αποπληρωμης απο την χώρα που θα βρίσκεστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!

 Εξουσιοδοτείστε άτομο

το οποίο θα κάνει οποιαδήποτε εργασία ή δουλειά σημαντική χρειαστεί στην Ελλάδα αντι για εσάς.

Οικονομικός προϋπολογισμός
Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχετε χρήματα μαζί σας για τους πρώτους 6 μήνες τουλάχιστον στην χώρα που θα πάτε διότι δεν ξέρετε ποτέ τι θα σας τύχει και πόσο καιρό θα πάρει να τακτοποιηθείτε στην νέα σας ζωή. Βάλτε κάτω χαρτί και μολύβι και υπολογίστε, διαμονές, φαγητό, ανάγκες για όλα τα μέλη που θα σας ακολουθήσουν.
Βάλτε στο νου σας ότι τον πρώτο καιρό θα φύγουν αρκετά χρήματα μέχρι να βρείτε και να μάθετε τις οικονομικές λύσεις και εναλλακτικές, σε φαγητό, μετακίνηση, ακόμα και ύπνο. 

Καιρικές Συνθήκες και ρουχισμός

Ενημερωθείτε σωστά για τον καιρό της χώρας και ετοιμάστε με ευλάβεια και μεθοδικότητα τα ρούχα που θα πάρετε έτσι ώστε να μην κουβαλάτε περιττά βάρη μαζί σας.
Για την Ε.Ε μπορείτε να έχετε 20 κιλά στην μεγάλη βαλίτσα και 8 κιλά στην χειραποσκευή, τα παραπάνω θα τα χρεωθείτε στο αεροδρόμιο.

Αν τα έχετε κάνει όλα τα παραπάνω σας εύχομαι ένα ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Από: ΕΔΩ

Σχολιάστε:

Blogger Widgets