Clock & Translate

14 Ιουνίου 2012

26 – 24 – 9 – 6 – 6 – 5 – 5


Η ΝΔ προηγείται. Με τους αναποφάσιστους στο 14 % αν ρωτήσεις έναν δημοσκόπο πόσο μας βγάζει 26 % ΝΔ και 24 % ΣΥΡΙΖΑ;  Θα σου απαντήσει, 
πόσο θέλεις να βγάζεις και θα σου δώσει το ανάλογο αποτέλεσμα.

Έχω την εντύπωση πως ούτε αυτό το 26 με 24 % χωρίς τους αναποφάσιστους ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

α) Στις δημοσκοπήσεις υπό-εκπροσωπούνται οι ηλικίες 18-24 αλλά και 25-34 σε μικρότερο βαθμό. Με άλλα λόγια τα γερόντια και οι νοικοκυρές απαντούν και τα απογεύματα οι ερευνητές προσπαθούν να καλύψουν τα κενά. Μετά πέφτουν και οι σταθμίσεις δείγματος κλπ.

β) Η αποτυχία να προβλεφθεί η αποχή ήταν μεγάλη στην προηγούμενη αναμέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκέντρωναν ψήφους στα γκάλοπ ανθρώπων που έμειναν σπίτι τους την Κυριακή.Όπως την πάτησαν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ στις τελευταίες ευρωεκλογές.

γ) Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν τα πιο αβέβαια ποσοστά γιατί οι πολίτες που δηλώνουν πως θα τα ψηφίσουν είναι αβέβαιοι. Αυτό μεταφράζεται και σε αβεβαιότητα προσδιορισμού της δύναμης αυτών των κομμάτων που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κυρίως.

Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από τις κρυφές δημοσκοπήσεις που τις μαθαίνουμε όλοι είναι ότι η παράσταση νίκης είναι υπέρ της ΝΔ αλλά όχι συντριπτικά υπέρ της.

Άρα πάλι στο μηδέν είμαστε.Θέλετε να πούμε ότι κερδίζει η ΝΔ με 2-4 μονάδες διαφορά και ποσοστό 31 % ;  Αυτό δεν είναι νίκη για τη ΝΔ του Σαμαρά, είναι νίκη για την ΝΔ της Ντόρας και των πρωτοπαλίκαρων του Καρατζαφέρη.

ΝΔ με συνιστώσες που θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ με ανοχή ΔΗΜΑΡ ή και συμμετοχή ΔΗΜΑΡ.

Έχω την εντύπωση πως μια κυβέρνηση του 45 - 47 % βάζοντας τους 3 μαζί και άντε και τον Τζήμερο-Μάνο είναι πολύ πιο αδύναμη από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Λυπάμαι, αλλά και να κερδίσει η ΝΔ πάλι χαμένη θα είναι.

Όχι πως αν κερδίσει ο Σύριζα θα φτιάξει κυβέρνηση. Αυτό είναι άλλη υπόθεση εργασία και δεν χωρά σε αυτό το μήνυμα.

Για το ΚΚΕ που το δίνουν να παλεύει στο 5 %. Χωρίς να το αποκλείω και αυτό το ενδεχόμενο ή και ακόμα να βρεθεί και σε ποσοστά '93 δηλαδή κοντά στο 4,5 %.

Μάλλον όμως τα τελευταία γεγονότα με τον Κασιδιάρη και η κόντρα με την Χρυσή Αυγή μπορεί τελικά να του δώσουν μια ώθηση σε ποσοστά γύρω στο 6 %.

Τέλος δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για την επόμενη ημέρα:

ή κυβέρνηση ΝΔ / ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον Σαμαρά
ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ / ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

Διαλέγετε και παίρνετε...


Σχολιάστε:

Blogger Widgets