Clock & Translate

24 Οκτωβρίου 2011

Σκληρό πόκερ για "δύο παίκτες" το ελληνικό "κούρεμα"


http://www.epikaira.gr/content/data/multimedia/images/imagescache/2cf51ae5f6cffea7332aaf95bb734c8071d0b1d5.244.183.11f5801e010c12219c77215e2983bf6d9c0130af.jpgΔεν ξέρουμε αν υπάρχουν τριβές στο γαλλογερμανικό άξονα με αφορμή το ελληνικό "κούρεμα", το μόνο σίγουρο είναι ότι η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί δεν "αφήνουν να κάτσει κανείς άλλος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".
Δημοσιεύματα από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο κ. Ρομπάι και ο κ. Μπαρόζο έμαθαν από τις εφημερίδες για τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.  

Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί υπεραμύνθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, των προσπαθειών τους να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης.
Συγχρόνως όμως οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τήρησαν επίμονη σιωπή, αναφορικά με τις νέες προσεγγίσεις τους, που επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν κατά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, την προσεχή Τετάρτη 26η Οκτωβρίου.
   
Στο τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) ο πρόεδρος Σαρκοζί ανέφερε: "Δεν μπορώ να σάς επιτρέψω (στους δημοσιογράφους) να ισχυρίζεστε, ότι τα πράγματα κατέληξαν σε αποτυχία. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρη χρηματοπιστωτική κρίση. Έχουμε πάντως συναίσθηση των ευθυνών μας". 
   
"Ορισμένα πράγματα, που καταπολεμούμε σήμερα, έχουν προκύψει πριν από 10ετίες", συμπλήρωσε η καγκελάριος Μέρκελ. "Η Τετάρτη, δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, που θα χρειαστεί να κάνουμε". Επίσης ήταν σαφής ο υπαινιγμός για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
   
Επίσης, ο πρόεδρος Σαρκοζί αποκάλυψε ότι "σημειώθηκε πρόοδος" στις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα.
    
Τέλος, αμφότεροι οι ηγέτες δήλωσαν, σήμερα, ότι συμφωνούν να επιβληθεί φόρος επί των χρηματο-πιστωτικών συναλλαγών.
    
"Αυτό είναι οικονομική, πολιτική, ηθική υποχρέωσή μας", σχολίασε ο πρόεδρος Σαρκοζί.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι είπαν στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η αντίδραση και των δύο μπροστά στις κάμερες ήταν μάλλον ενδεικτική της αποκλειστικότητας που θέλουν να διατηρήσουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες στο ζήτημα των αποφάσεων.
  
Βιώσιμη λύση θέλουν Ρομπέι- Μπαρόζο

«Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου που θα οριστικοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους την ερχόμενη Τετάρτη», υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Ρόμπεϊ τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τη λήψη δέσμης μέτρων αλλά και την απόφαση να εκταμιευθεί η 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ακόμη ότι συνεχίζονται οι εργασίες για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι αναμένεται από τις ελληνικές αρχές αποφασιστική δέσμευση για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το δεύτερο πρόγραμμα διαμορφώνεται με την αξιόπιστη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επί τη βάση της έκθεσης της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=32866&categories_id=69


Σχολιάστε:

Blogger Widgets